CeidCeid
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube
  • Linkedin
  • TR
  • EN
  • Anasayfa
  • E-Kütüphane
  • Veri Portalı
  • Eğitim Portalı
  • Uzman Havuzu
    • Login
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Item Usage Stats
İstatistikler
-
viewsgörüntüleme
-
downloadsindirme
Paylaş
Share
Alıntıla
Citation

Türkiye’de Yükseköğretimdeki Cinsiyet Eşit(siz)liği : 1984 - 2018

Thumbnail
View/Open
9.840Mb

Türkiye’de Yükseköğretimdeki Cinsiyet Eşit(siz)liği : 1984 - 2018

Author
O’Neil, Mary Lou
Aldanmaz, Bahar
Quirant Quiles, Rosa Maria
Rose, Nathaniel
Altuntaş, Deniz
Tekmen, Hilal
Kar, Aytekin
Date
2019
Metadata
Show full item record
Abstract
1981 yılında yürürlüğe giren mevcut 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu sonrasında Türkiye yükseköğretim alanında devasa bir büyümeye ve değişime sahne oldu. En eski verilerin dayandığı 1984 yılında, ülkede toplam 335.165 öğrenciye hizmet eden 34 yükseköğretim kurumu yer almaktaydı. Günümüzde Türkiye’de yükseköğretim kurumlarına kayıtlı olan 7.5 milyonun üzerinde öğrenci vardır. 1982 yılında atılan önemli adımlardan biri vakıf üniversitelerinin kurulmasıdır ki bu kurumların sayısı günümüzde 72’ye ulaşmıştır. Ancak vakıf üniversitelerinin sayısındaki artışa karşın, bu kurumlara kayıtlı öğrenci sayısında aynı büyüme yakalanamamıştır. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) istatistiklerine göre birinci öğretim ve ikinci öğretim türlerinde, vakıf üniversitelerine kayıtlı olan 574.962 öğrenciye karşılık, 129 devlet üniversitesinde 3.3 milyon öğrenci eğitim görmektedir. Bu sayılar uzaktan öğretim ve açık öğretim türlerini kapsamamaktadır. Genel resme bakıldığında en çok büyümenin devlet üniversitelerinde olduğu görülmektedir. Hem kayıtlı öğrenci hem de öğretim üyesi sayıları artış göstermiştir. 1984 yılından bu yana öğretim üyesi sayısı %676 artarak 157.775’e ulaşmıştır. Türkiye’de kadınlar akademiye ilk defa 1932 yılında dahil olmaya başladılar. O dönemden itibaren, özellikle de 1980’lerden sonra çok sayıda kadın akademik dünyaya katıldı. Yükseköğretim alanındaki büyüme sayesinde çok sayıda kadın, profesörlük ünvanı edinmeye başladı. Alandaki tüm gelişmelere rağmen yükseköğretimdeki toplumsal cinsiyet eşitsizliği bir sorun olarak kalmaya devam etmektedir. Elinizdeki rapor, 1984 - 2018 yılları arasında Türkiye’deki kadın ve erkek öğretim üyelerinin, bölgelere ve fakültelere göre izini sürmektedir. Ünvan, okul türü (devlet / vakıf) ve bölgeden bağımsız olarak bakıldığında, yükseköğretimdeki cinsiyet eşitsizliği bariz bir şekilde görülmektedir. Özellikle üst yönetim seviyesinde olmak üzere tüm seviyelerde cinsiyet eşitsizliği mevcuttur. Her ne kadar bazı akademik alanlarda kadın ve erkek arasında bir denge görülse, hatta bazılarında kadınlar sayıca fazla olsa da, genel eğilim erkek sayısının fazla olduğu yönündedir. Akademik dalların çoğunda bu durum, geçtiğimiz 30 yıl içerisinde çok az değişmiştir.
Bağlantı Adresi
URI
http://localhost:6060/xmlui/handle/1/856
Alıntıla (Citation)
O’Neil, M. L., Aldanmaz, B., Quirant Quiles, R. M., Rose, N., Altuntaş, D., Tekmen, H., & Kar, A. (2019). Türkiye’de Yükseköğretimdeki Cinsiyet Eşit (siz) liği: 1984-2018. Kadir Has Universitesi.
Collections
  • Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Veri ve İstatistikler / Gender Sensitive Data and Statistics [6]

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy TypeBy DepartmentBy PublisherThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy TypeBy DepartmentBy Publisher

My Account

LoginRegister


Bu proje Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir.

Gazete CEID

Sayfaya Git
Sosyal Medya
Tweets by ceid_dernek
Logo
Yıldızevler Mahallesi 721. Sokak No: 4/9
Çankaya/Ankara – Türkiye
Tel: +90 312 440 04 84
Faks: +90 312 440 04 85
bilgi@ceid.org.tr - cinsiyetesitligiizlemedernegi@gmail.com
www.ceid.org.tr

© Copyright Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği Tüm Hakkı Saklıdır.


Bu sitenin içeriğinden yalnızca Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği sorumlu olup, hiçbir şekilde Avrupa Birliği'nin görüşlerini yansıttığı şekilde yorumlanamaz.
The content of this website is the sole responsibility of the Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği and in no way be interpreted as the opinion of the European Union.