CeidCeid
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube
  • Linkedin
  • TR
  • EN
  • Anasayfa
  • E-Kütüphane
  • Veri Portalı
  • Eğitim Portalı
  • Uzman Havuzu
    • Login
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Item Usage Stats
İstatistikler
-
viewsgörüntüleme
-
downloadsindirme
Paylaş
Share
Alıntıla
Citation

(Hegemonık) Erkeklik Eleştirisi ve Feminizm Birlikteliği Mümkün Mü?

Thumbnail
View/Open
374.4Kb
Subject
Hegemonik Erkeklik
Hegemonic masculinity
Erkeklik
Masculinities
Author
Kepekçi, Egemen
Date
2014
Metadata
Show full item record
Abstract
Feminizmin kendi içerisindeki fraksiyonlarını incelediğimizde, dönemlere göre çeşitli şekillere bürünmüş olduğunu görebiliriz. “Kadın” ve “erkek” kavramları konusunda da feminizm kendi içerisinde tartışmalara sebep olmuştur ve bu tartışmalar sürmektedir. Feminizm başlığı altında erkeklik çalışmaları da bu tartışmalardan nasibini almıştır ve bir tarafta erkeklerin zaten her yerde oldukları düşüncesiyle feminizmin içerisinde görülmelerini istemeyenler, diğer tarafta da ataerkinin erkeklerin de problemi olduğunu düşünenler bulunmaktadır. Feminizm ortaya ilk çıktığında kadına yönelik konulara yoğunlaşması kaçınılmazdı; ancak zaman geçtikçe ve bazı olgular değiştikçe erkek(lik)lerin de incelenmesi/çalışılması gerekli görüldü ve bu alanda çalışmalar 1970'lerde başladı. Günümüze kadar gelen ve sürmekte olan bu tartışmaların ortak noktalarından birisi tıpkı feminizm çerçevesinde yalnızca bir kadın kategorisinin olamayacağı söylendiği gibi, yalnızca bir erkek kategorisinin de olamayacağı yönündedir. Bu bağlamda, bu çalışmanın amacı ataerkil söylem ve pratiklerin erkek yaşantısında yarattığı sorunları ele alarak, “erkekliğin” ulaşılmazlığını dile getirmek; farklı erkekliklerin olduğuna bir kez daha işaret etmek; bu çerçevede bir hegemonik erkeklik eleştirisi yapmak ve son olarak bu eleştirinin feminizm içerisinde yapılabilirliğini tartışmaktır. Connell'in belirttiği gibi ataerkil sistem içerisinde bir ezme-ezilme ilişkisinden söz ediyorsak ve bu ilişkide bir taraf diğerine göre daha ayrıcalıklı görünüyorsa, yalnızca ikincil olan kadını değil aynı zamanda ayrıcalıklı olan erkeği de anlamamız gerekmektedir. Öte yandan, ataerkinin ve toplumsal cinsiyet pratiklerinin yalnızca kadını değil – aynı derecede olmasa da – erkeği de olumsuz şekilde etkiliyor olduğu ve sürekli olarak kendisini yeniden ürettiği bir gerçektir. Dolayısıyla toplumsal anlamda köklü bir dönüşümden söz edeceksek, sistemin bütün bireylere (kadın, erkek vb.) olan yaklaşımı ile bunlardan kimin ne şekilde yararlandığını veya zarar gördüğünü anlamak gerekmektedir.
Bağlantı Adresi
URI
http://localhost:6060/xmlui/handle/1/795
Alıntıla (Citation)
Kepekçi̇, E . (2014). (HEGEMONIK) ERKEKLİK ELEŞTİRİSİ VE FEMİNİZM BİRLİKTELİĞİ MÜMKÜN MÜ? . Kadın Araştırmaları Dergisi , 0 (11) , . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/iukad/issue/737/7967
Collections
  • Makaleler / Articles [58]

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy TypeBy DepartmentBy PublisherThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy TypeBy DepartmentBy Publisher

My Account

LoginRegister


Bu proje Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir.

Gazete CEID

Sayfaya Git
Sosyal Medya
Tweets by ceid_dernek
Logo
Tel: +90 312 440 04 84
Faks: +90 312 440 04 85
bilgi@ceid.org.tr - cinsiyetesitligiizlemedernegi@gmail.com
www.ceid.org.tr

© Copyright Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği Tüm Hakkı Saklıdır.


Bu sitenin içeriğinden yalnızca Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği sorumlu olup, hiçbir şekilde Avrupa Birliği'nin görüşlerini yansıttığı şekilde yorumlanamaz.
The content of this website is the sole responsibility of the Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği and in no way be interpreted as the opinion of the European Union.