Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Stratejisi 2014-2017
View/ Open
Subject
Toplumsal cinsiyet eşitliğiGender equality
Siyasete ve karar alma süreçlerine katılım, Kadınlar
Political participation and decision-making processes, Women
Author
Avrupa Konseyi
Date
2014Metadata
Show full item recordAbstract
Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın ve erkeğin kamusal ve özel hayatın bütün alanlarında eşit ölçüde görünürlüğünü, güçlendirilmesini, sorumluluk almasını ve katılımını ifade eder. Aynı zamanda kadınlarla erkekler arasında kaynak dağılımında eşitliği de ifade eder. Avrupa’da son onyıllarda kadının yasal statüsünde şüphesiz bir iyileşme söz konusuysa da; gerçek anlamda eşitlik, hala çok uzaktadır. Eğitim imkanlarına ulaşmada, iş gücüne katılımda, politik temsilde ilerleme göze çarpsa da; birçok alanda cinsiyet ayrımı devam etmekte ve erkekler geleneksel rollerini korurken; kadınların temel haklarını arama ve temsil edilme1 imkanları kısıtlanmaktadır.
Kadın ile erkek arasındaki eşitsiz güç dengesinin en aşikar dışavurumu ise; hem bir insan hakkı ihlali hem de toplumsal cinsiyet eşitliği engeli olan kadına karşı şiddettir.
Cinsiyet ilişkilerinin değiştirilmesi, kadının güçlendirilmesi, negatif geleneksel cinsiyetçi kalıp yargıların kırılması; cinsiyet eşitliğinin hayata geçirilmesinin ve bu eşitliğin erkekler dahil toplumun tamamının yararına gelecek nesillere aktarılmasının temel anahtarıdır. Çeşitli koşullarda gerçekleştirilen araştırmaların yaygın olarak ortaya koyduğu üzere; kadınlara toplum içinde ve siyasette erkeklerle eşit imkanlar tanındığında, ekonomiler ve toplumlar zenginleşmektedir.2 Genel anlamda, kadınların karar alma süreçlerine daha dengeli katılımıyla; kanunlar, politika, hizmetler, kurumlar ve toplumsal normlar temelinde olumlu toplumsal dönüşümlere katkı sağlanmaktadır.