TBMM 24. Dönem Kadın Milletvekilleri ve Cinsiyet Eşitliği İle İlgili Yasama Faaliyetleri

View/ Open
Subject
Siyasete ve karar alma süreçlerine katılım, Kadınlar, TürkiyePolitical participation and decision-making processes, Women, Turkey
Women deputies, Turkey
Kadın milletvekilleri, Türkiye
Author
Tosun, Zehra
Ka-Der
Date
2015Metadata
Show full item recordAbstract
Elinizdeki yayın, KA-DER Ankara’nın 24. yasama döneminin 3 yasama yılı kapsamında, parlamento yapılanması içerisinde yer alan kadın milletvekillerinin çalışmaları ve(ya) söylemleri ve feminist siyaset arasındaki bağıntı(sızlık)ların eskizini çizmek amacıyla yürütülen “Yüksek Politik Olan ve Politik Olmayan Alanların Birleşimi: Katılımcı Demokrasinin Kadın Milletvekilleri Üzerinden Gösterimi” çalışmasının bulgularını ve bu bulgular üzerinden yapılan değerlendirmeleri içermektedir.
Bu çalışmaya başlamamızın temel nedeni; mevcut siyasal yapının bütününe hâkim olan patriarkal yapıya kadın vekillerin nasıl eklemlen(eme)diğinin onların Meclis’e sundukları Kanun Teklifleri, Araştırma Önergeleri, Yazılı Soru Önergeleri, Sözlü Soru Önergeleri ve Genel Kurul konuşmalarına yansımasına dair çalışmalara duyulan ihtiyaçtır.
Türkiye’deki kadın hareketi; varoluşunu güç, şiddet ve ayrımcılık temelli pratiklere dayandıran ve patriarkal yapılanmadan türeyen mevcut eril siyasal yapılanmaya karşı yerel ve ulusal ölçekte on yılı aşkın bir süredir karşı çıkışını dile getirmektedir. Bu açıdan yayının, feminist hareketin sözünü destekleyen bir yerde durması açısından önemli olduğu inancındayız.
Bu yayın 24. Dönem kadın milletvekillerinin 3 yasama yılında cinsiyet eşitliği ve kadınlarla ilgili konulardaki çalışmalarını/söylemlerini betimler nitelikte olup, çalışmanın 24. Dönemin sonunda yeni verilerle ve 24. Dönemin tümüne dair kapsamlı bir değerlendirme ile genişletilerek yeniden basılması planlanmaktadır. Bu çalışmanın, gerek kadın milletvekilleri gerekse kadın hareketi açısından, kadın milletvekilleri ve feminist siyaset arasında süreğen bağlantı noktalarının ve formlarının kurulması için strateji geliştirme açısından önemli bir başvuru kaynağı olacağı düşünülmektedir.
KA-DER ANKARA