Yerel Yönetimler Danışma Kurulu Ankara, Yerel Yönetimlerde Cinsiyet Eşitliği Yaklaşımı: Bir Pilot Çalışma

View/ Open
Subject
Siyasete ve karar alma süreçlerine katılım, Kadınlar, TürkiyePolitical participation and decision-making processes, Women, Turkey
Yerel yönetimler, Türkiye
Local goverment, Turkey
Author
Ka-Der
Ka-Der Ankara Yerel Yönetimler Danışma Kurulu
Date
2013-07Metadata
Show full item recordAbstract
Bir yerleşim yerinde yaşayan insanların güvenli ve sağlıklı bir çevrede yaşamasını, kentsel mekanları kullanmasını, çalışmasını ve kendilerini etkileyen kararlara katılmasını güvence altına almakla yükümlü oldukları için, kadınların gündelik yaşamlarının kurgulanması ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin pratiğe geçmesinde yerel yönetimler kritik role sahiptir. Belediyeler, bu yükümlülükleri yerine getirirken ve yerel politikaları düzenlerken kadınlarla erkeklerin toplumsal roller ve deneyimlerinden kaynaklı olarak farklılaşan ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurmalıdır.
Bu rapor, KA.DER Genel Merkezi ve KA.DER Ankara Şubesi’nin ortaklaşa yürüttüğü “Yerel Seçimler Öncesi Pilot Yerel Yönetimlerin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Yaklaşımlarını Değerlendirme ve Durum Tespiti” projesi kapsamında yerel hizmetlerin eşitlik bağlamında değerlendirilmesi amacıyla yürütülen araştırmanın sonuçlarını ve bu sonuçlara dair yapılan değerlendirmeleri içermektedir.
Yerel politikaların aktarımı ile kadının siyasete katılımı ve temsili konusu özelinde yerel yönetimlerde toplumsal cinsiyet eşitliği odaklı kapasite gelişimini sağlamak, yapılan görüşmelerde tespit edilen iyi uygulamaları kamuoyu nezdinde görünür kılıp yerel yönetimleri toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlayacak çalışmalar geliştirmeleri için teşvik etmek ve 2014 yerel seçimleri öncesinde – öncelikle KA.DER Ankara olmak üzere – ilgili bütün sivil toplum örgütlerinin yürüteceği savunuculuk faaliyetlerine veri oluşturmak amacıyla hazırlanan araştırma raporu üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde çalışmanın yöntemi, araştırma sırasında karşılaştığımız aksaklıklar, araştırmanın eksikleri ve olumlu yönleri yer almaktadır. İkinci bölümde, saha araştırması kapsamında sivil toplum örgütü temsilcileri, muhtarlar, kent konseyi üyeleri, belediye yöneticileri ve çalışanları ve siyasi parti yöneticileri ile yapılan görüşmelerde elde edilen bulgular sunulmaktadır. Üçüncü ve son bölümde de bu veriler, kadın dostu kent çalışmaları kapsamında yerel yönetimlerde toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için önerilen düzenlemeler referans alınarak değerlendirilecek ve mevcut durumun iyileştirilmesi yolunda çeşitli öneriler getirilecektir.