Cinsiyet Eşitliği Yolunda Yerel Siyaset Raporu

View/ Open
Subject
Yerel yönetimler, TürkiyeLocal goverment, Turkey
Kentsel hizmetler ve haklar, Türkiye
Urban services and rights, Turkey
Siyasete ve karar alma süreçlerine katılım, Kadınlar, Türkiye
Political participation and decision-making processes, Women, Turkey
Author
Ka-Der
Date
2006-07Metadata
Show full item recordAbstract
Bu rapor, Ka-Der Ankara Şubesi, Yerel Siyaset Çalışma Grubu tarafından 2003 yılında başlatılan Yarın İçin Bugünden Kampanyası çerçevesinde ve anılan grup tarafından hazırlanmıştır.
Kadınların ve kadın sorunlarının yerel siyasette temsilini artırmayı amaçlayan bu kampanyanın hedeflerinden biri de kamu yöneticilerinin ve siyasetçilerin, cinsiyete duyarlı yerel hizmetler konusunda duyarlılık kazanmalarını, bilgilenmelerini sağlamaktır.
Bilindiği gibi, kamu hizmetleri, bütün yurttaşları kapsar, hepsini hedefler. Ancak yine bilindiği gibi, bütün yurttaşlar bu hizmetlerden eşit biçimde yararlanamazlar. Varolan eşitsizlikleri görmeyen, hesaba katmayan bir yönetim, bu eşitsizliklerin pekişmesine ve yeniden üretilmesine yol açar.
Kadın- erkek eşitsizliği, hesaba katılması gereken eşitsizliklerin en önemlilerinden biridir. Çünkü toplumun yarısını kadınlar oluşturur ama ne hizmetlerden yararlanmada ne de temsilde, erkeklerle eşitlerdir.
Bu bilgi, çeşitli alanlarda kadınlara yönelik özel önlemlerin alınmasını sağlamaktadır. Örneğin kız çocuklarının eğitim hakkından yararlanabilmesini sağlamak amacıyla kamu kuruluşlarının gönüllü ve uluslararası kuruluşlarla birlikte yürüttükleri çalışmalar, bu tür özel önlemler arasında sayılabilir.
Ancak konu yerel siyaset ve yerel yönetimler olduğunda, kadınları ve onların sorunlarını, ihtiyaçlarını gören bir perspektifin varlığından söz etmek güçleşir. Kadın hemşehrilere yönelik bazı özel hizmetler yürütülse bile, kent yönetiminin ve yerel siyasetin cinsiyet eşitsizliklerini hesaba kattığını söyleyemeyiz.
Bu rapor, yerel hizmetler ve yerel siyasetin kadın erkek eşitsizliklerini hesaba katan, daha eşitlikçi bir yapıya kavuşturulmasının
yollarını araştırmak ve çözümler önermek için hazırlandı. Eşitsizliğin “hayatın değişmez gerçeklerinden biri” olmadığı, ancak onunla mücadele edilerek üstesinden gelinebileceği bilgisini somut öneriler biçiminde ifade ediyor.
Raporun hazırlanmasında Yerel Siyaset Çalışma Grubu üyelerinin yanında, pek çok kadın ve erkeğin katkısı oldu. Burada onları anmak, bizim için zevkli bir görev.
Her şeyden önce, yerel kadın örgütlerinden kadınlara, en içten teşekkürlerimizi iletmek isteriz. Yaptığımız atölyeler, bizim için öğretici olduğu kadar düşündürücü ve eğlenceliydi. Her atölyeden sonra doğru yolda olduğumuza inancımız arttı.
Raporun hazırlanması sürecinde, görüş ve önerilerimizi çeşitli toplantılarda tartışma imkânı bulabildik: 7-9 Kasım 2005’te, İstanbul’da toplanan Dünya Şehircilik Günü 29. Kolokyumunda, “Yerel Politika ve Planlamayla Cinslerarası Eşitlik Bakış Açısının Bütünleştirilmesi” başlığıyla, kampanya deneyimimizi plancılarla paylaşmak ve önerilerimizi tartışmak, bizim için son derece aydınlatıcı oldu.
7-9 Haziran 2006’da Bursa’da Kent ve Sağlık Sempozyumu’nda “Kadın ve Çocukların Kentli Hakları” başlıklı sunumumuzu şehir plancıları, mimarlar, sosyologlar, ekonomistler, halk sağlığı uzmanları, merkezi ve yerel yöneticilerle paylaştık, onların görüşlerini aldık.
30 Mayıs 2006 tarihinde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının ev sahipliğinde düzenlenen tartışma toplantısı, bizim için son derece önemliydi - orada da çeşitli partilerden ve kamu yönetiminden temsilcilerle yerel yönetimlere kadın katılımını tartıştık, raporumuza ilişkin katkı ve eleştirilerini aldık.
Bu rapor, ancak kadın örgütlerinden yerel ve merkezi kamu yöneticilerine, siyasetçilerden meslek kuruluşlarına, geniş kesimlerin tartışması ve katkılarıyla tamamlanacak; yerel yönetimlerde kadın dostu hizmetlerin tasarlanmaya başlamasıyla da hedefine ulaşmış olacak.