Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Temelli İnsan Hakları İhlalleri İzleme Raporu (2014)

View/ Open
Subject
LGBTNefret suçları, Türkiye
Hate crimes, Turkey
Nefret söylemi, Türkiye
Hate speech, Turkey
Homofobi
Homophobia
İnsan hakları, Türkiye
Human rights, Turkey
Author
KAOS GL
Date
2014Metadata
Show full item recordAbstract
Kaos GL Derneği olarak 2006 yılından beri düzenli olarak lezbiyen, gey, biseksüel ve transların insan hakları ihlallerini izlemek ve raporlamak için çalışıyoruz. Raporda bulunan ihlaller medyaya yansıyan vakalar. Bu yüzden bu rapor, lezbiyen, gey, biseksüel ve translar (LGBT) açısından Türkiye’de insan hakları ihlallerinin tamamını göstermiyor.
Bu raporu sunarken “2014 Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Temelli İnsan Hakları İhlalleri İzleme Raporu” olarak sunuyoruz. Ancak eşcinsel ve biseksüel kadınların sorunları ve trans erkeklerin maruz kaldığı ayrımcılık ve insan hakları ihlallerine ulaşma noktasında yaşadığımız sıkıntı devam ediyor.
2014 yılı LGBT hakları açısından olumlu gelişmelerin yanı sıra genel olarak “ezberin bozulmadığı” bir yıl oldu;
“Temel Hak ve Hürriyetlerin Geliştirilmesi Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı”nın yasalaşmasıyla “nefret suçu” kavramı Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) tanımlandı ancak mevcut düzenleme ile “cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği” temelli nefret ve ayrımcılığa karşı herhangi bir koruma getirilmedi. Ayrımcılıkla mücadele konusunda uluslararası standartlarda hazırlanmış bir mevzuat yürürlüğe girmedi.
Anayasa Mahkemesi eşcinsellere “sapkın” demenin nefret söylemi olduğunu kabul etti. Anayasa Mahkemesi kararına rağmen hükümete yakın yayın organlarının LGBT’leri hedef alan söylemleri artarak devam etti.
Hükümet ve kamu kuruluşları ile diyalog ve işbirliği noksanlığı devam etti.
Özel sektör LGBT çalışanların haklarının korunması, istihdama davet edilmesi ve eşit istihdam olanaklarının korunmasına dair herhangi bir politika üretmedi ve pozisyon almadı.
Öğretmenlik mesleğini sürdürdüğü sırada hakkında soruşturma açılan ve cinsel yönelimi dolayısıyla meslekten atılan eşcinsel öğretmenin hukuk mücadelesi başarıyla sonuçlandı. Danıştay eşcinsel öğretmenin meslekten çıkarılmasının “özel hayatın gizliliği ve korunması” hakkını ihlal ettiğini kabul etti.
LGBT’lerin maruz kaldığı ayrımcılık ve hak ihlallerine ilişkin olarak mecliste grubu bulunan 4 partiden ikisi olan CHP ve HDP'nin kanun teklifi, soru önergesi ve bilgi edinme başvurusu şeklindeki girişimlerine Hükümet ve kamu kuruluşları sorunları görmezden gelen ve geçiştiren yanıtlar verdi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cenevre’deki Evrensel Periyodik İnceleme Türkiye oturumunda LGBT’lere yönelik ayrımcı bir mevzuat olmadığını LGBT’lere yönelik özel bir düzenleme olmamasının haklarının yok sayıldığı anlamına gelmediğini iddia etti.
Özellikle trans kadınları hedef alan şiddet ve kolluk kuvvetlerinin translara yönelik hak ihlalleri konusunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın görev ihmali devam etti.