CeidCeid
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube
  • Linkedin
  • TR
  • EN
  • Anasayfa
  • E-Kütüphane
  • Veri Portalı
  • Eğitim Portalı
  • Uzman Havuzu
    • Login
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Item Usage Stats
İstatistikler
-
viewsgörüntüleme
-
downloadsindirme
Paylaş
Share
Alıntıla
Citation

Kadın Hareketinde Feminist Alternatif Medyanın Rolü: Türkiye ve Tunus Örnekleri

Thumbnail
View/Open
3.705Mb

Kadın Hareketinde Feminist Alternatif Medyanın Rolü: Türkiye ve Tunus Örnekleri

Author
Dalaman, Zeynep Banu
Date
2020
Metadata
Show full item record
Abstract
Çağımızda hızla gelişen dijital teknolojilerin katkıları ile farklı coğrafyaları aynı hızla etkileyebilen küreselleşme hareketleri, yeni örgütlenme biçimlerinin ve yeni kavramların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Son dönem farklı coğrafyalarda yaşanan Arap Baharı, Gezi Direnişi, Sarı Yelekliler gibi yeni toplumsal olaylarda kadınlar hem büyük roller üstlenmişler, hem de interneti kullanarak yeni iletişim mecraları geliştirmişlerdir. Ana akım medyada sorunlarına ve itirazlarına yer bulamayan kadınlar, alternatif medya ve sosyal medya yapıları aracılığıyla seslerini duyurabilmekte, sorunlarını dile getirebilmekte ve bu paylaşımlarla oluşan sanal kamusal alanda yeni bir kimlik kazanmaktadırlar. Sanal kamusal alan ve feminist alternatif medya kamusal alanda ataerkil otoriteyi yoğun yaşayan Müslüman ülkelerde kadın hareketleri için daha önemlidir. Bu ülkelerdeki kadın hareketlerinin ülke içinde ve küresel boyutta seslerini duyurabildikleri tek seçeneğe dönüşmüş durumdadır. Bu bağlamda, kadın hareketlerinin konvansiyonel iletişim araçlarında seslerini duyuramamaları veya daha etkin iletişim mecraları bulma arayışları alternatif medyayı, sosyal medyayı öne çıkarmıştır. Tunus ve Türkiye örneği ise küresel kadın hareketleri açısından alternatif medyayı, sosyal medyayı, otorite ve ataerkil ilişkiler karşısında kadın hareketlerinin seslendirildiği kamusal alanlara dönüştürmeye başlamıştır. Kadın örgütlenmelerinde kullanılan feminist alternatif medya yayın organlarına ait internet siteleri, bloglar, e-dergiler ve sosyal medya yayın organları kapsamlı bir şekilde incelenmiş, yayın organlarının üreticileri ile nitel araştırma kapsamında doğal ortamlarında araştırmaya dâhil edilen kişilerin algılarının ve tecrübelerinin ortaya konmasını sağlayabilmek için derinlemesine mülakatlar yapılmıştır. Feminist alternatif medya gerek Tunus ve gerekse Türkiye için kadınların kolay ve özgürce nitelenebilecek düzeyde örgütlenebilecekleri bir alan olarak görülmektedir.
Bağlantı Adresi
URI
http://localhost:6060/xmlui/handle/1/1809
Collections
  • Tezler / Dissertations [33]

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy TypeBy DepartmentBy PublisherThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy TypeBy DepartmentBy Publisher

My Account

LoginRegister


Bu proje Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir.

Gazete CEID

Sayfaya Git
Sosyal Medya
Tweets by ceid_dernek
Logo
Yıldızevler Mahallesi 721. Sokak No: 4/9
Çankaya/Ankara – Türkiye
Tel: +90 312 440 04 84
Faks: +90 312 440 04 85
bilgi@ceid.org.tr - cinsiyetesitligiizlemedernegi@gmail.com
www.ceid.org.tr

© Copyright Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği Tüm Hakkı Saklıdır.


Bu sitenin içeriğinden yalnızca Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği sorumlu olup, hiçbir şekilde Avrupa Birliği'nin görüşlerini yansıttığı şekilde yorumlanamaz.
The content of this website is the sole responsibility of the Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği and in no way be interpreted as the opinion of the European Union.