Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı 2016-2020

View/ Open
Subject
Kadına yönelik şiddetViolence against women
Family violence, Turkey
Aile içi şiddet mağdurları, Türkiye
Wife abuse, Turkey
Kadın istismarı, Türkiye
Kadınların sosyal koşulları, Türkiye
Women social conditions, Turkey
Author
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadın Statüsü Genel Müdürlüğü
Date
2016Metadata
Show full item recordAbstract
Şiddetin en yaygın biçimlerinden biri olan kadına yönelik şiddet, kadınların haklarının ve temel özgürlüklerinin ihlalini oluşturmaktadır. Kadına yönelik şiddet, ulusal ve uluslararası tüm gelişmelere rağmen, coğrafi sınır, ekonomik gelişmişlik ve öğretim düzeyine bakılmaksızın tüm dünyada ve kültürlerde yaygın olarak görülen evrensel bir sorundur.
Kadına yönelik şiddetle mücadele; çok yönlü, bütüncül bir yaklaşımı ve toplumun tüm kesimlerinin ortak ve kararlı mücadelesini gerektirir. Dolayısıyla, disiplinler arası bir yaklaşımla çalışmaların yürütülmesi ve ilgili tüm tarafların önleme, koruma, cezalandırma ve politika boyutuyla sürecin içinde yer alması büyük önem arz etmektedir.
Ülkemizde kadın-erkek eşitliğinin sağlanması, kadının insan haklarının korunması ve güçlendirilmesi ile kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda önemli yasal düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. Ancak, kadına yönelik şiddetle mücadelede yasal düzenlemeler kadar bu düzenlemelerin etkin şekilde uygulanması, şiddet mağdurunun yanısıra şiddet uygulayana yönelik koruma, tedavi, rehabilitasyon hizmetlerinin sunulması ile konu hakkında toplumsal farkındalığın ve duyarlılığın artırılması da büyük önem taşımaktadır.
Bu çerçevede, Bakanlığımız tarafından kadına yönelik şiddetin kabul edilemez olduğu inancıyla yürütülen çalışmalar geniş bir yelpazede, kararlılıkla ve kapsamlı işbirliğiyle sürdürülmektedir. Bu kararlılığın ve işbirliğinin somut örneklerinden birisi olan “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı (2012-2015)”nın uygulama süresinin 2015 yılı sonunda dolması nedeniyle, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ile üniversitelerin kadın araştırmaları merkezlerinin katkı ve katılımlarıyla, İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere taraf olunan ilgili uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuat hükümleri, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı (2012-2015)” izleme ve değerlendirme toplantı raporları, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen konuya ilişkin araştırmaların sonuçları, Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Raporu çıktıları ve son dönemde ortaya çıkan toplumsal ihtiyaç ve gelişmeler göz önünde bulundurularak “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı (2016-2020)” hazırlanmıştır.
Söz konusu Plan’ın, daha geniş kesimlere ulaşacağı ve ilgili tüm taraflara, kadına yönelik şiddetle mücadelede gerçekleştirecekleri tüm çalışmalarda ışık tutacağı umudu ve inancıyla başta Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü olmak üzere, Plan’ın hazırlanmasında emeği geçen tüm kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ediyor, Plan’da yer alan faaliyetlerin hayata geçirilmesi için tüm ilgilileri işbirliğine davet ediyorum.
Dr. Fatma Betül SAYAN KAYA
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı